قهوه بدون یه قهوهساز درستوحسابی هیچوقت اون چیزی نمیشه که انتظار داریم. اما موضوع مهم اینجاست که قهوهساز هم مثل هر وسیله دیگهای نیاز به نگهداری و تعمیر داره. خیلیها توی گوگل میپرسن: «چطور قهوه سازمو تمیز کنم؟»، «اگه قهوهساز روشن نشد باید چیکار کنم؟» یا «هزینه تعمیر قهوهساز چقدره؟». توی کافیلوژی، ویکیپدیا قهوه ایران هم همیشه بحث سر اینه که بهترین روشهای نگهداری از دستگاه چیه تا هم طعم قهوه خراب نشه، هم عمر دستگاه بیشتر بشه.
از تمیز کردن روزانه بعد از درست کردن قهوه گرفته تا رسوبزدایی منظم، همه این کارا باعث میشه کیفیت قهوه بالا بمونه. تازه وقتی پای قیمت قهوه وسط باشه، حیفه به خاطر یه قهوهساز کثیف یا خراب، مزه قهوه افت کنه. چه توی خونه باشی چه توی کافه، یه باریستا حرفهای همیشه میدونه که نگهداری درست از قهوهساز، یعنی تضمین کیفیت هر فنجون. و خب، اگه دستگاه خراب بشه، دونستن یه سری نکات ساده تعمیر میتونه کلی هزینه رو کم کنه.
بعد از خوندن این مقاله دیگه میدونیم…
- بهترین روشهای تمیزکاری و رسوبزدایی قهوهساز
- ترفندهای نگهداری روزانه برای افزایش عمر دستگاه
- نکات پایهای تعمیر قهوهساز در خانه یا کافه
- نقش باریستا در نگهداری حرفهای دستگاهها
- چطور خرید قهوهساز باکیفیت، دردسر تعمیرات رو کمتر میکنه
چرا نگهداری و تعمیر دستگاههای قهوه اینقدر مهمه؟
ببین… همهی ما عاشق اون فنجون قهوهای هستیم که صبحهامون رو روشن میکنه یا شبهامون رو شیرین. اما واقعیت اینه که هیچ دستگاه و ابزاری – از اسپرسوساز حرفهای گرفته تا یه فرنچپرس ساده – بدون مراقبت درست، عمر زیادی نداره.
رسوب آب، باقیموندهی روغنهای قهوه، گرد و خاک و حتی استفادهی اشتباه باعث میشه دستگاهها کمکم کیفیت خودشون رو از دست بدن. نتیجه؟ قهوهای بیمزه، خرجهای اضافه برای تعمیر، و اعصابی که خطخطی میشن!
خبر خوب اینه که با چند عادت ساده و یه برنامه نگهداری منظم، میتونی هم عمر دستگاهت رو طولانیتر کنی، هم همیشه بهترین قهوه رو دم کنی.
اصول طلایی نگهداری دستگاههای قهوه
قبل از اینکه وارد جزئیات بشیم، چند اصل کلی وجود داره که پایه و اساس نگهداری همهی ابزارهاست:
۱. آب باکیفیت، نصف ماجراست
رسوب آهک توی آب دشمن شمارهی یک اسپرسوساز و موکاپاته. اگر از آب شیر معمولی استفاده میکنی، حتماً یه فیلتر آب بگیر یا حداقل آب جوشیده و خنکشده استفاده کن. باور کن طعم قهوهات هم بهتر میشه.
۲. تمیزکاری منظم، نه فصلی!
اشتباه رایج اینه که صبر میکنیم تا دستگاه بوی بد بگیره یا قهوه طعم عجیبی پیدا کنه، بعد تازه میافتیم دنبال شستوشو. در حالی که شستن روزانه بخشهای اصلی (مثل پرتافیلتر، مخزن آب، یا فیلتر فرنچپرس) فقط چند دقیقه وقت میگیره، اما کلی هزینهی تعمیرات رو کم میکنه.
۳. ابزار درست برای تمیزکاری
یه سری برسها، پودرها و محلولهای مخصوص برای تمیز کردن دستگاههای قهوه هستن که دقیقاً برای همین کار ساخته شدن. مثلاً پودر بکفلاش برای اسپرسوساز یا قرصهای رسوبزدا. استفاده از مواد نامناسب (مثل وایتکس یا شویندههای تند) میتونه به دستگاه آسیب بزنه.
۴. گوش دادن به دستگاه
دستگاه قهوه درست مثل ماشین، وقتی مشکلی داره بهت علامت میده: صدای عجیب، فشار بخار کمتر، چکه کردن آب یا حتی تغییر طعم قهوه. نادیده گرفتن این نشونهها فقط مشکل رو بزرگتر میکنه.
برنامه نگهداری دورهای (خانگی و کافه)
سرویس روزانه
- شستوشوی پرتافیلتر و بسکت اسپرسوساز
- خالی کردن مخزن تفاله یا ناکباکس
- شستن فرنچپرس و فیلترها
- پاک کردن بخار خشک روی نازل بخار
سرویس هفتگی
- بکفلاش اسپرسوساز با پودر مخصوص
- برسکشی آسیاب و خروجی قهوه
- تمیزکاری کامل پیچر شیر و قاشقها
- شستن و خشککردن مخازن آب
سرویس ماهانه
- رسوبزدایی دستگاههای برقی (اسپرسوساز، موکاپات برقی، کپسولی)
- چک کردن اورینگها و واشرهای لاستیکی
- بررسی وضعیت Burr آسیاب (برای کند نشدن یا لبپَر شدن)
سرویس فصلی/سالانه
- سرویس کامل اسپرسوساز صنعتی توسط تکنسین
- تعویض قطعات مصرفی (گسکت، اورینگ، فیلترهای دائمی)
- تست فشار پمپ و کالیبراسیون دما
اسپرسوسازهای خانگی و صنعتی
اگه بخوای یه کافه رو با یه فنجون قهوهی خونگی مقایسه کنی، تفاوت اصلی توی دستگاه اسپرسوسازه. این دستگاه قلب هر باریستا و قهوهدوسته. اما قلب هم اگه مراقبت نشه، خوب نمیتپه!
چرا اسپرسوساز به مراقبت ویژه نیاز داره؟
اسپرسوساز با فشار بالا، دمای دقیق و اجزای مکانیکی-الکترونیکی پیچیده کار میکنه. رسوب آهک آب، روغن قهوه و حتی دانههای ریز آسیابنشده میتونن باعث گرفتگی مسیر آب، افت فشار و در نهایت خرابی بشن.
رسوبزدایی بویلر و مسیر آب
رسوب آهک مثل کلسیوم و منیزیم دشمن شماره یک اسپرسوسازه. وقتی توی بویلر جمع میشه، هم فشار آب رو کم میکنه، هم طعم قهوه رو تلخ و فلزی میکنه.
- برای دستگاه خونگی، هر ۲–۳ ماه یکبار با محلول رسوبزدا (Descaler) دستگاه رو جرمگیری کن.
- برای کافهها که روزانه دهها شات اسپرسو میزنن، این کار باید ماهانه انجام بشه.
نکته: هیچوقت از سرکه برای رسوبزدایی استفاده نکن. خیلیها فکر میکنن جایگزین خوبیه، ولی هم به قطعات فلزی آسیب میزنه، هم بوی سرکه میتونه مدتها توی قهوه بمونه.
بکفلاش (Backflush) با پودر شوینده
بکفلاش یعنی تمیز کردن مسیر گروپهد (Group Head) با پودر مخصوص.
- هر هفته (و توی کافه، حتی هر روز) لازمه که دستگاه رو بکفلاش کنی.
- این کار باقیموندهی روغن قهوه رو از مسیر شیر برقی، گروپهد و اسکرین پاک میکنه.
- اگه بکفلاش نکنی، بعد از مدتی طعم قهوه خیلی تلخ و بدمزه میشه.
نگهداری گسکتها و اورینگها
اون واشر لاستیکی کوچیک که پرتافیلتر رو به گروپهد میچسبونه اسمش گسکت گروپهد هست. این قطعه مصرفیه و معمولاً هر ۶ تا ۱۲ ماه باید تعویض بشه.
نشونههای تعویض:
- قهوه از کنارههای پرتافیلتر نشت میکنه
- پرتافیلتر خیلی راحت یا خیلی سخت جا میره
- روی واشر ترک یا لهشدگی دیده میشه
نگهداری پمپ و فشارسنج
پمپ دستگاه، قلب اسپرسوسازه. اگه پمپ درست کار نکنه، عصارهگیری یا خیلی سریع میشه یا خیلی کند.
- افت فشار → احتمالاً پمپ ضعیف شده یا مسیر آب رسوب گرفته.
- فشار بیش از حد → شیر تنظیم فشار مشکل داره.
پیشنهاد: سالی یک بار دستگاه صنعتی رو بدید سرویسکار کالیبره کنه.
عیبیابی رایج اسپرسوساز
- قهوه خیلی تلخ یا خیلی رقیق شده → مسیر گروپهد کثیفه یا رسوب گرفته.
- آب از کناره پرتافیلتر نشت میکنه → گسکت فرسوده شده.
- صدای عجیب موقع عصارهگیری → احتمالاً پمپ یا مسیر آب مشکل داره.
- قهوه دیر آماده میشه → بویلر رسوب گرفته یا فشار پمپ کمه.
سرویس اسپرسوساز صنعتی در کافهها
کافهها باید برنامهی سرویس دقیقتری داشته باشن چون حجم استفاده خیلی زیاده.
- بکفلاش روزانه با آب ساده
- بکفلاش هفتگی با پودر شوینده
- رسوبزدایی ماهانه
- سرویس کامل (تعویض گسکتها، اورینگها، بررسی پمپ و المنت) هر ۶ ماه
نازل بخار (Steam Wand) و سیستم بخار
نازل بخار چیزییه که عاشقای لاته و کاپوچینو خیلی باهاش سر و کار دارن. همون لولهی باریکیه که شیر رو بخار میده و فوم درست میکنه. اما چون مدام با شیر سر و کار داره، سریعتر از هر بخش دیگهای میتونه کثیف بشه و اگه مراقبش نباشی، هم کیفیت کف شیر خراب میشه، هم دستگاهت.
چرا نازل بخار مهمه؟
- شیر پر از پروتئین و چربیه. وقتی روی نازل میمونه، مثل چسب بهش میچسبه.
- باقیمونده شیر اگه خوب پاک نشه، هم بوی بد میده، هم باعث گرفتگی سوراخهای نازل میشه.
- علاوه بر این، پروتئین خشکشده میتونه باکتری و کپک هم جذب کنه؛ یعنی بهداشت قهوه و شیر به خطر میافته.
تمیزکاری روزانه نازل بخار
۱. بعد از هر بار فومگیری، نازل رو فوراً با دستمال مرطوب تمیز کن. حتی چند ثانیه صبر نکنی، شیر خشک میشه و چسبناک میمونه.
۲. همیشه بعد از فومگیری، یه پاف بخار خالی بزن (Purge). این کار شیر باقیمونده توی لوله رو بیرون میریزه.
۳. شبها (یا بعد از آخرین استفاده) نازل رو در یک ظرف آب داغ با کمی محلول شوینده قرار بده و چند ثانیه بخار بده تا کامل تمیز بشه.
نگهداری هفتگی و ماهانه
- هفتهای یک بار سوزن یا سوراخهای نازل رو چک کن. اگه گرفتگی داشت، با سوزن مخصوص یا ابزار تمیزکننده بازش کن.
- ماهی یک بار کل نازل رو باز کن و توی آب داغ و محلول مخصوص ضدچربی بذار تا پروتئینها کامل از بین برن.
مشکلات رایج و عیبیابی نازل بخار
- بخار ضعیفه یا قطع و وصل میشه → رسوب یا شیر خشکشده مسیر رو گرفته. راهحل: جرمگیری و باز کردن نازل.
- بخار به اندازه کافی داغ نیست → احتمالاً بویلر یا المنت مشکل داره. اینجا باید دستگاه رو بدی سرویسکار.
- بوی بد شیر فومشده → نازل درست تمیز نمیشه؛ باید عمیقتر شستوشو بدی.
- فوم درشت و بیکیفیت → سوراخهای نازل نصفه گرفته یا هوا درست وارد شیر نمیشه.
ترفند حرفهای باریستاها برای نگهداری نازل
- همیشه یه دستمال میکروفایبر تمیز مخصوص نازل داشته باش.
- هیچوقت نذار نازل بخار برای چند دقیقه داخل شیر بمونه (بجز حین فومگیری).
- قبل از شروع کار روزانه توی کافه، یه بار بخارگیری کن تا آب مانده در لوله خالی بشه.
موکاپات (Moka Pot)
موکاپات همون قهوهساز کوچیک و کلاسیکیه که روی گاز میذاری و با فشار بخار آب، قهوهای نزدیک به اسپرسو درست میکنه. خیلیا بهش میگن “اسپرسوساز روگازی”. این دستگاه سادهست، اما اگه درست نگهداری نشه، خیلی زود نشتی پیدا میکنه، طعم قهوه فلزی یا سوخته میشه، یا اصلاً قهوه دم نمیکشه!
تمیزکاری روزانه موکاپات
- بعد از هر بار دمآوری، اجازه بده سرد بشه و بعد قطعاتش رو باز کن.
- هیچوقت موکاپات رو با مایع ظرفشویی نشور. چون سطح داخلی آلومینیومی یا استیلش طعم مواد شوینده رو جذب میکنه و قهوهی بعدی تلخ و صابونی میشه. فقط آب گرم و برس نرم کافیه.
- مخزن آب، قیف قهوه و فیلتر رو کامل آب بکش و بزار خشک بشه. نذار رطوبت بمونه چون زود لکه و زنگ میزنه.
نگهداری واشر و سوپاپ اطمینان
- قلب نگهداری موکاپات همون واشر سیلیکونی یا لاستیکی و سوپاپ اطمینانشه.
- واشر معمولاً هر ۶ تا ۱۲ ماه نیاز به تعویض داره (بستگی به میزان استفاده).
- نشونههای خراب شدن واشر:
- قهوه از کنارهها بیرون میزنه.
- موقع بستن، درب به راحتی کیپ نمیشه.
- واشر تغییر رنگ داده یا ترک خورده.
- سوپاپ اطمینان رو هم هر چند وقت یکبار با خلالدندون یا برس ریز تمیز کن. گرفتگی سوپاپ میتونه خطرناک باشه چون فشار آب بالا میره و باعث ترکیدن دستگاه میشه!
جلوگیری از طعم فلزی یا بوی بد
- اولین باری که موکاپات رو میخری، دو سه بار فقط با آب خالی یا قهوهی ارزون دم کن تا طعم فلزی اولیه بره.
- هیچوقت قهوه دمکشیده رو مدت طولانی داخل مخزن نذار. قهوه سردشده به دیوارهها میچسبه و هم طعم بعدی رو خراب میکنه، هم لکهی قهوهای سخت درست میشه.
عیبیابی رایج موکاپات
- آب جوش میاد بیرون ولی قهوه بالا نمیآد → یا فیلتر گرفتگی داره، یا سوپاپ مسدوده.
- قهوه خیلی رقیق یا بیمزهست → قهوه خیلی درشت آسیاب شده یا خوب سفت نشسته.
- نشتی آب از بدنه یا دسته → واشر فرسوده شده یا رزوهی بدنه آسیب دیده.
- طعم سوخته یا تلخ زیاد → حرارت اجاق خیلی بالاست؛ باید با شعلهی ملایمتری دم کنی.
ترفندهای عمر طولانی موکاپات
- همیشه از شعلهی کوچک گاز استفاده کن تا گرما فقط به کف دستگاه بخوره، نه به دسته یا دیوارهها.
- بعد از شستوشو، موکاپات رو کامل خشک کن و باز بذار (نبندش) تا رطوبت گیر نیفته.
- هر چند وقت یکبار رزوهها رو با برس نرم تمیز کن تا موقع بستن راحت قفل بشه.
فرنچپرس (French Press)
فرنچپرس به ظاهر سادهست: یه لیوان شیشهای یا فلزی با پیستون و توری. اما همین سادگی باعث میشه خیلیها فکر کنن نیازی به نگهداری خاص نداره. در حالی که اگه درست مراقبت نشه، خیلی زود بوی بد میگیره، طعم قهوههات خراب میشه و توری فلزیاش هم کارایی خودش رو از دست میده.
شستوشوی روزانه فرنچپرس
- بعد از هر بار استفاده، پیستون و فیلتر رو کامل جدا کن.
- همهی قطعات (لیوان، فیلتر، میلهی پیستون و درب) رو با آب گرم بشور.
- برای شیشه یا استیلش میتونی از مقدار خیلی کم مایع ظرفشویی ملایم استفاده کنی، ولی برای فیلتر فلزی بهتره فقط آب گرم و برس نرم به کار ببری.
- اجازه نده باقیموندهی قهوه خشک بشه، چون هم بوی بد میده هم به سختی پاک میشه.
رفع بوی ماندگی و روغن قهوه
دانههای قهوه روغن دارن و این روغنها به مرور روی شیشه و فیلتر میچسبن. اگه شسته نشن، بوی ترش و کهنه ایجاد میکنن.
- هر هفته یه بار با جوششیرین یا پودر مخصوص قهوهساز، فرنچپرس رو تمیز کن.
- برای از بین بردن بو، میتونی قطعات رو نیم ساعت توی آب گرم و کمی جوششیرین بخوابونی.
نگهداری فیلتر مش (توری فلزی)
- فیلتر فلزی فرنچپرس اصلیترین بخششه. بعد از مدتی ممکنه خم بشه یا ذرات قهوه از کنارش رد بشن.
- اگر دیدی تفاله زیاد توی فنجون میاد، وقتشه فیلتر رو عوض کنی.
- فیلترهای یدکی معمولاً ارزونن و به راحتی پیدا میشن.
عیبیابی رایج فرنچپرس
- قهوه خیلی لردی شده → یا فیلتر خراب شده، یا قهوه خیلی ریز آسیاب کردی.
- حرکت پیستون سخته → احتمالاً فیلتر کج شده یا دیوارهی شیشه جرم گرفته.
- بوی بد قهوه → روغنهای قدیمی قهوه روی شیشه و فیلتر مونده، باید عمیقتر تمیز بشه.
- نشتی آب از کناره درب → لاستیک دور درب (اگه داشته باشه) فرسوده شده.
نکات حرفهای برای عمر بیشتر فرنچپرس
- هیچوقت آب جوش مستقیم داخل فرنچپرس نریز، چون شیشه ممکنه ترک بخوره. بذار آب چند ثانیه بمونه تا دماش حدود ۹۰–۹۵ درجه بشه.
- موقع فشار دادن پیستون، آروم و یکنواخت پایین ببر، فشار سریع میتونه هم فیلتر رو خم کنه، هم شیشه رو بشکونه.
- بعد از شستوشو، همهی قطعات رو باز بذار تا کامل خشک بشن؛ رطوبت باعث زنگزدگی توری میشه.
کمکس (Chemex)
کمکس فقط یه قهوهساز نیست، یه تیکه هنر هم هست! ظاهر شیشهای جذابش باعث شده توی خونهها و حتی کافهها بهعنوان دکور هم استفاده بشه. اما پشت این ظاهر شیک، یه قهوهساز حساسه که برای نگهداریاش باید حواست جمع باشه.
شستوشوی روزانه کمکس
- بعد از هر بار دمآوری، فیلتر کاغذی رو بنداز دور و کمکس رو سریع با آب ولرم بشور.
- نذار تفاله قهوه مدت زیادی توی فیلتر بمونه، چون روغن قهوه به شیشه میچسبه و لکه ایجاد میکنه.
- برای شستوشوی بهتر، از برس بلند و نرم استفاده کن تا داخل بطریشکل کمکس رو راحتتر تمیز کنی.
نگهداری شیشه و جلوگیری از لک
- شیشهی کمکس خیلی زود لک آب میگیره، مخصوصاً اگه از آب سخت (پر از املاح) استفاده کنی.
- برای رفع لکههای سفید، هفتهای یک بار کمکس رو با محلول آب گرم و سرکهی سفید (نسبت ۳ به ۱) بشور، بعد حسابی آبکشی کن.
- یادت باشه هرگز از شویندههای قوی یا اسکاچ زبر استفاده نکنی، چون ظاهر شیشه رو خط میندازه.
مدیریت و نگهداری فیلترهای کاغذی
- فیلترهای کمکس ضخیمتر از فیلترهای معمولی هستن و نقش مهمی توی طعم شفاف قهوه دارن.
- حتماً فیلترها رو در جای خشک و تمیز نگه دار، چون رطوبت میتونه باعث کپک یا بوی کاغذ بشه.
- قبل از دمآوری، همیشه فیلتر رو با آب داغ بشور (Pre-wet). این کار هم بوی کاغذ رو میبره، هم شیشهی کمکس رو گرم میکنه.
عیبیابی رایج کمکس
- قهوه خیلی کند پایین میآد → احتمالاً فیلتر تاخورده یا بیش از حد قهوه آسیاب ریز استفاده کردی.
- قهوه رقیق و بیمزهست → یا آسیاب خیلی درشته یا فیلتر دو لایه شده.
- طعم کاغذی حس میکنی → فیلتر رو قبل از دمآوری با آب داغ نشستی.
- لکههای دائمی روی شیشه → استفاده مداوم از آب سخت بدون جرمگیری.
نکات حرفهای برای نگهداری کمکس
- دستهی چوبی کمکس (اگه مدل دستهدار داری) رو هر از گاهی باز کن و جداگانه تمیز کن، چون زیرش رطوبت میمونه.
- کمکس خیلی حساس به ضربهست؛ حتی یه ضربهی کوچیک روی سینک میتونه ترک مویی بندازه که بعداً بشکنه.
- بهترین راه نگهداری اینه که کمکس رو همیشه خشک و در قفسهی جدا بذاری.
V60
V60 ساده و مینیماله، اما همین سادگی باعث میشه خیلیا عاشقش بشن. یه درپر مخروطیشکل با زاویه ۶۰ درجه و یه سوراخ بزرگ در انتها که کنترل کامل روی سرعت عصارهگیری میده. با این حال اگه درست نگهداری نشه، خیلی زود لکه میگیره، سوراخ خروجی میبنده و قهوهها طعم کهنه پیدا میکنن.
شستوشوی روزانه V60
- بعد از هر دمآوری، فیلتر کاغذی رو دور بنداز و درپر رو سریع با آب ولرم بشور.
- اگه از مدل سرامیکی یا شیشهای استفاده میکنی، مواظب ضربه باش چون ترک مویی میتونه به مرور باعث شکستگی بشه.
- برای مدلهای پلاستیکی، فقط آب گرم و کمی مایع ملایم کافیه. شویندههای قوی باعث کدر شدن پلاستیک میشن.
نگهداری سرور (Server) و لوازم جانبی
- معمولاً همراه V60 یه سرور شیشهای هست. این قسمت خیلی مستعد لک آب و روغن قهوهست.
- هر چند روز یه بار سرور رو با محلول آب گرم و جوششیرین تمیز کن.
- یادت نره لبهی سرور رو هم با دقت بشوری، چون روغن قهوه اونجا جمع میشه و بوی بد میده.
پیشگیری از گرفتگی و کاهش جریان
- سوراخ بزرگ پایین V60 نقطهی کلیدیه. اگه ذرههای قهوه یا روغن اونجا بمونن، سرعت عصارهگیری کم میشه.
- هفتهای یک بار با برس نرم یا خلال دندون، سوراخ خروجی رو تمیز کن.
- همیشه قبل از دمآوری فیلتر کاغذی رو با آب داغ بشور تا هم بوی کاغذ بره، هم مسیر عصارهگیری روانتر بشه.
عیبیابی رایج V60
- قهوه خیلی کند پایین میآد → یا فیلتر کاغذی کیپ شده، یا سوراخ خروجی جرم گرفته.
- قهوه خیلی رقیق یا کمطعم → احتمالاً قهوه خیلی درشت آسیاب شده یا سرعت ریختن آب خیلی سریع بوده.
- طعم کاغذی حس میکنی → فیلتر قبل از دمآوری شسته نشده.
- جرم سفید روی شیشه یا سرور → استفاده مداوم از آب سخت بدون رسوبزدایی.
نکات حرفهای برای نگهداری V60
- بعد از شستوشو، درپر و سرور رو جدا بذار تا کامل خشک بشن. رطوبت جمعشده باعث لکه و بوی بد میشه.
- برای مدلهای فلزی یا استیل V60، هر چند وقت یکبار با پارچه میکروفایبر پولیش کن تا ظاهر براقش بمونه.
- هیچوقت فیلتر رو بعد از دمآوری توی درپر نذار بمونه؛ روغن قهوه شیارهای داخلی رو لک میکنه.
سایفون (Siphon Coffee Maker)
سایفون شبیه دستگاههای آزمایشگاهیه! دو تا محفظه شیشهای (بالا و پایین)، یه فیلتر و یه منبع حرارت. دمآوری با سایفون هم نمایشی و جذابه، هم قهوهای خیلی تمیز و خوشبو میده. ولی خب چون قطعاتش ظریفن، نگهداری و تمیزکاریش یه کم حساستره.
شستوشوی روزانه سایفون
- بعد از هر بار دمآوری، محفظههای بالا و پایین رو با آب ولرم بشور.
- اجازه نده تفاله قهوه خشک بشه؛ چون به شیشه میچسبه و تمیز کردنش سخت میشه.
- فیلتر (چه از جنس فلز، چه پارچه) رو جدا کن و با آب گرم بشور. برای فیلتر پارچهای بهتره توی یه ظرف آب خنک بذاریش تا بوی قهوه توش نمونده.
نگهداری شیشهها
- شیشههای سایفون فوقالعاده حساسن. یه ضربهی کوچیک یا شوک حرارتی (مثلاً ریختن آب خیلی سرد توی شیشهی داغ) میتونه باعث ترک یا شکستن بشه.
- همیشه بذار شیشه کمی خنک بشه بعد بشور.
- برای تمیز کردن جرم یا لکه، از برس نرم و مایع ملایم استفاده کن.
مراقبت از فیلتر
- فیلتر پارچهای: بعد از هر استفاده توی آب خنک بذار و داخل یخچال نگه دار. هر ۴–۶ هفته یه بار عوضش کن.
- فیلتر فلزی یا شیشهای: راحتترن؛ فقط با آب گرم و برس تمیز کن.
- اگه فیلتر گرفتگی داشت، یه جوش کوتاه توی آب و جوششیرین بهش کمک میکنه.
نگهداری مشعل یا منبع حرارت
- سایفونها معمولاً یا با مشعل الکلی کار میکنن، یا با هیتر برقی.
- برای مشعل الکلی: بعد از هر بار استفاده درپوششو بذار تا الکل تبخیر نشه.
- برای هیتر برقی: هر چند وقت یکبار سطحش رو با پارچه خشک پاک کن تا لکهی قهوه یا گرد و غبار روش نمونه.
عیبیابی رایج سایفون
- آب بالا نمیآد → یا حرارت کمه، یا مسیر فیلتر گرفته.
- قهوه برنمیگرده پایین → واشر یا آببندی محفظه مشکل داره.
- طعم قهوه تلخ شده → یا حرارت بیش از حد بوده، یا زمان دمآوری طولانی شده.
- بوی بد یا طعم کهنه → فیلتر درست تمیز نشده یا پارچه مونده و کپک زده.
نکات حرفهای برای نگهداری سایفون
- همیشه قبل از استفاده، محفظهها رو با آب داغ گرم کن تا شوک حرارتی کم بشه.
- برای جابهجایی، سایفون رو توی جعبه یا کیسهی محافظ نگه دار، چون شیشههاش خیلی حساسن.
- هر بار دمآوری رو مثل یه مراسم انجام بده: هم تمیزکاری قبلی رو چک کن، هم بعدش حسابی بشور. اینجوری هم قهوهات همیشه خوشطعم میشه، هم دستگاهت سالها سالم میمونه.
قهوهسازهای کپسولی (Capsule Coffee Machines)
قهوهساز کپسولی یا همون دستگاههای نسپرسو و دولچه گوستو، برای خیلیها نجاتبخش صبحهای خوابآلودن. سریع، بدون دردسر و همیشه ثابت. اما پشت این راحتی، یه سری دردسرهای نگهداری هم هست که اگه جدی نگیری، خیلی زود دستگاهت یا طعم قهوهاش بد میشه یا کلاً از کار میافته.
تمیزکاری روزانه
- بعد از هر بار استفاده، کپسول مصرفشده رو فوراً خارج کن. اگه بمونه، هم بوی بد میگیره، هم سوراخکنندهی کپسول کثیف میشه.
- مخزن آب رو هر روز خالی کن و با آب تازه پر کن. آب مانده طعم قهوه رو خراب میکنه و محل رشد باکتری میشه.
- نازل خروجی قهوه رو هر روز یه بار فقط با زدن آب خالی (بدون کپسول) تمیز کن. این کار روغنهای قهوه رو میشوره.
رسوبزدایی دورهای (Descaling)
- چون این دستگاهها با آب لولهکشی کار میکنن، خیلی سریع رسوب میگیرن.
- شرکتها معمولاً توصیه میکنن هر ۳ ماه یکبار رسوبزدایی انجام بدی (بسته به سختی آب منطقهات میتونه بیشتر یا کمتر باشه).
- حتماً از محلول رسوبزدای مخصوص برند دستگاهت استفاده کن. استفاده از سرکه یا جوهر لیمو به المنت و پمپ آسیب میزنه.
نگهداری قسمت سوراخکنندهی کپسول
- توی هر بار استفاده، سوزن یا تیغهای کپسول رو سوراخ میکنه. این قسمت راحت جرم میگیره.
- هر هفته با یه برس ریز یا خلالدندون، سوراخکننده رو تمیز کن تا گرفتگی نداشته باشه.
- بعضی دستگاهها ابزار مخصوص تمیزکاری دارن، ازشون استفاده کن.
مخزن تفاله و سینی چکهگیر
- این دو قسمت معمولاً بعد از چند روز استفاده پر میشن.
- اگه زود خالی نشن، هم بوی بد میگیرن، هم محیطی برای رشد قارچ و کپک میشن.
- بهترین کار اینه که حداقل هفتهای دو بار بشوریشون.
عیبیابی رایج قهوهسازهای کپسولی
- قهوه خیلی رقیق یا ضعیفه → یا سوراخکننده جرم گرفته، یا کپسول تقلبیه.
- هیچ قهوهای نمیاد → مسیر آب رسوب بسته یا پمپ مشکل پیدا کرده.
- صدای غیرعادی موقع کار → معمولاً نشونهی کمبود آب یا رسوب توی پمپ.
- چکه از زیر دستگاه → اورینگها یا مخزن آب نشتی دارن.
نکات حرفهای برای عمر بیشتر دستگاه
- همیشه از آب تصفیهشده یا آب معدنی سبک استفاده کن.
- دستگاه رو همیشه روشن نذار. بعد از کار خاموش کن تا عمر المنت و پمپ بیشتر بشه.
- هر بار که دستگاه رو میخوای برای مدتی کنار بذاری، یه بار با آب خالی ازش استفاده کن تا مسیرها تمیز بشن.
پرکولاتور (Percolator)
پرکولاتور یه قهوهساز قدیمی و نوستالژیکه که یا روی اجاق قرار میگیره، یا مدل برقی داره. کارش اینه که آب جوش رو بارها از میان سبد قهوه عبور میده تا قهوه غلیظتر و پررنگتری درست کنه. خیلیها عاشق عطر و بوی قهوهی پرکولاتورن، اما نگهداریش یه کم حوصله میخواد.
شستوشوی روزانه پرکولاتور
- بعد از هر بار دمآوری، دستگاه رو کامل خالی کن و بذار سرد بشه.
- سبد قهوه، لولهی مرکزی و محفظه رو با آب گرم و کمی مایع ملایم بشور.
- اگه مدل برقی داری، بخش المنت یا سیم برق رو هیچوقت داخل آب نبر. فقط با دستمال مرطوب پاک کن.
- تفالههای قهوه خیلی راحت توی سوراخهای سبد گیر میکنن. حتماً با برس نرم یا خلالدندون اونها رو بیرون بیار.
نگهداری لوله مرکزی و سبد
- لولهی مرکزی (همون میلهای که آب جوش رو به بالا میبره) باید همیشه تمیز باشه. گرفتگی این لوله باعث میشه آب خوب بالا نره و قهوه خیلی رقیق بشه.
- هر هفته یه بار لوله رو جدا کن و توی آب داغ بجوشون تا جرمها از بین برن.
- سبد قهوه هم بعد از مدتی ممکنه جرم قهوه یا چربی بگیره. یه شب توی محلول آب داغ و جوششیرین بذارش، مثل روز اول میشه.
نگهداری و مراقبت از مدلهای برقی
- رسوبزدایی خیلی مهمه. هر دو سه ماه یه بار با محلول مخصوص جرمگیر، دستگاه رو تمیز کن.
- سیم برق و المنت رو همیشه خشک نگه دار. هرگونه رطوبت میتونه خطرناک باشه.
- اگه دستگاه بوی سوختگی داد یا المنتش بیش از حد داغ شد، سریع خاموش کن و بده سرویسکار بررسی کنه.
عیبیابی رایج پرکولاتور
- قهوه خیلی رقیق شده → لوله مرکزی جرم گرفته یا سوراخهای سبد بسته شده.
- قهوه تلخ و سوختهست → زمان دمآوری خیلی طولانی بوده یا دستگاه رو خاموش نکردی به موقع.
- آب اصلاً بالا نمیآد → یا لوله مرکزی بستهست، یا المنت/شعله حرارت کافی نمیده.
- صدای عجیب یا جوش شدید → نشونهی رسوب زیاد در مسیر آبه.
نکات حرفهای برای طول عمر بیشتر پرکولاتور
- همیشه بعد از شستوشو بذار قطعات جدا خشک بشن، چون رطوبت میتونه باعث زنگزدگی بشه.
- برای جلوگیری از طعم سوخته، به محض اینکه قهوه آماده شد دستگاه رو از روی اجاق بردار یا مدل برقی رو خاموش کن.
- استفاده از آب تصفیهشده یا آب معدنی سبک، هم طعم قهوه رو بهتر میکنه، هم عمر دستگاه رو طولانیتر.
قهوهساز کولد برو (Cold Brew Maker)
کولد برو، یا همون قهوهی سرددم، نوشیدنی محبوب روزای گرم ساله. دستگاه کولد برو معمولاً خیلی سادهست: یه مخزن آب سرد، یه فیلتر یا سبد برای قهوه آسیاب درشت و یه ظرف جمعکنندهی عصاره. سادگیاش باعث میشه خیلیا فکر کنن نگهداری خاصی نمیخواد، اما چون با آب سرد و دمکشی طولانی سروکار داره، راحتتر از بقیه ابزارها کپک میزنه یا بوی بد میگیره.
شستوشوی روزانه کولد برو
- بعد از هر بار استفاده، تفاله قهوه رو فوراً خالی کن. نذار برای چند ساعت بمونه چون باعث بوی ترش و کپک میشه.
- فیلتر یا سبد قهوه رو با آب گرم و برس نرم بشور. تفالهها معمولاً بهش میچسبن.
- مخزن و ظرف جمعکننده رو کامل با آب ولرم بشور. اگه جنسش شیشهای باشه، مواظب باشی موقع شستوشو ضربه نخوره.
جلوگیری از بو و کپک
- چون قهوه ۱۲ تا ۲۴ ساعت توی آب سرد دم میکشه، محیط خیلی خوبی برای رشد باکتری و کپکه.
- هفتهای یک بار دستگاه رو با محلول آب گرم و جوششیرین یا کمی سرکه سفید تمیز کن، بعد کاملاً آبکشی کن.
- یادت باشه همیشه بعد از شستن، قطعات رو باز بذاری تا کامل خشک بشن.
نگهداری فیلتر
- فیلترها معمولاً فلزی یا پارچهای هستن.
- فیلتر فلزی: راحتتره، فقط نیاز به برسکشی و شستوشو داره.
- فیلتر پارچهای: باید بعد از هر بار استفاده شسته و در یخچال نگهداری بشه، وگرنه سریع بوی بد میگیره.
- هر چند ماه یک بار فیلتر پارچهای رو عوض کن چون رسوب و روغن قهوه به مرور از بین نمیرن.
عیبیابی رایج کولد برو میکر
- قهوه خیلی رقیق شده → یا قهوه خیلی درشت آسیاب شده، یا مدت دمآوری خیلی کوتاه بوده.
- قهوه بوی ترش یا کپک میده → دستگاه درست تمیز نشده یا قهوهی مانده استفاده کردی.
- آب اصلاً از فیلتر رد نمیشه → فیلتر گرفتگی داره یا قهوه خیلی ریز آسیاب شده.
- نشتی از مخزن → واشر یا درپوش آسیب دیده.
نکات حرفهای برای طول عمر بیشتر کولد برو میکر
- همیشه از آب سرد و تازه استفاده کن. آب مانده طعم کهنه میده.
- برای جلوگیری از لکه و بوی قهوه، هر چند هفته یک بار مخزن شیشهای رو با آب و جوششیرین بشور.
- اگر قصد نداری چند روز از دستگاه استفاده کنی، حتماً خشک و باز بذارش توی کابینت.
آسیاب قهوه (دستی و برقی)
بیانصافیه اگه بگیم “قهوه تازهساب” نصف راه یه قهوهی خوب نیست. واقعیت اینه که کیفیت عصارهگیری تا حد زیادی به دقت و سلامت آسیاب بستگی داره. چه دستی باشه چه برقی، اگه خوب نگهداری نشه، هم طعم قهوه خراب میشه هم موتور یا تیغهها خیلی زود فرسوده میشن.
تمیزکاری روزانه آسیاب
- بعد از هر بار استفاده، باقیموندهی قهوه داخل مخزن و خروجی رو خالی کن. دانههای مانده بهخصوص روغنیها میتونن طعم بعدی رو خراب کنن.
- با یه برس نرم (معمولاً همراه آسیاب دستی هست) تیغهها و محفظه رو تمیز کن.
- برای آسیاب برقی، هرگز دستگاه رو زیر آب نشور! فقط با برس یا دمندهی هوا (مثل فوتک دوربین) تمیزش کن.
تمیزکاری هفتگی و ماهانه
- هفتهای یک بار برای آسیاب دستی: قطعات رو باز کن، تیغه و محفظه رو با دستمال خشک تمیز کن.
- برای آسیاب برقی: ماهی یک بار از قرص یا دانههای تمیزکننده (Grindz) استفاده کن تا روغنهای قهوه جذب بشن.
- یادت باشه روغن قهوه خیلی سریع باعث بوی کهنگی میشه.
کالیبراسیون و تنظیم درجه آسیاب
- تیغهها بعد از مدتی استفاده کمی جابهجا میشن و درجه آسیاب دقیق نیست.
- هر چند وقت یک بار با یک مقدار ثابت قهوه آسیاب کن و تست کن که خروجی همون دونهبندی قبلیه یا نه.
- اگه تفاوت داشت، دوباره نقطه صفر یا تنظیم اولیه رو انجام بده (بهخصوص در آسیاب دستی).
نشانههای نیاز به تعویض تیغه (Burrs)
- قهوه خیلی نامنظم آسیاب میشه (ترکیب پودر خیلی ریز و دونههای درشت).
- زمان عصارهگیری ناهمگون میشه (گاهی سریع، گاهی خیلی کند).
- قهوه طعم “گرد و خاکی” پیدا میکنه.
- معمولاً Burrها بعد از حدود ۳۰۰–۵۰۰ کیلو قهوه (بسته به جنسشون) نیاز به تعویض دارن.
عیبیابی رایج آسیاب قهوه
- گیر کردن آسیاب دستی → احتمالاً قهوه خیلی ریز آسیاب کردی یا دانهها روغنی بودن.
- صدای عجیب در آسیاب برقی → یا تیغهها لق شدن، یا جسم خارجی (سنگریزه یا چوب) گیر کرده.
- کند شدن آسیاب → تیغه کند شده یا موتور برقی نیاز به سرویس داره.
- بوی بد قهوه آسیابشده → روغنهای قدیمی روی تیغه و محفظه مونده.
نکات حرفهای برای طول عمر آسیاب
- همیشه دونهی تازه و خشک استفاده کن. قهوههای خیلی روغنی (مثل دارکروستها) سریعتر آسیاب رو کثیف میکنن.
- برای آسیاب برقی، هیچوقت دستگاه رو مدت طولانی پشتسرهم روشن نذار؛ باعث داغی موتور میشه.
- آسیاب دستی رو هر چند وقت یک بار با کمی روغن معدنی خوراکی روی شفت فلزی روانکاری کن.
پرتافیلتر (Portafilter)
پرتافیلتر همون دستهی فلزیه که قهوه آسیابشده رو توش میریزی و به گروپهد اسپرسوساز میبندی. این قطعه به ظاهر سادهست، اما اگه خوب نگهداری نشه، خیلی زود جرم میگیره، نشت پیدا میکنه یا حتی طعم قهوه رو تلخ و فلزی میکنه.
تمیزکاری روزانه
- بعد از هر بار شات گرفتن، تفاله قهوه رو فوراً خالی کن. نذار خشک بشه چون هم سخت تمیز میشه، هم طعم تلخ منتقل میکنه.
- پرتافیلتر و بسکت (سبد) رو با آب داغ سریع بشور.
- از صابون یا شویندهی قوی استفاده نکن، چون سطح فلزی رو خراب میکنه و طعم قهوه رو عوض میکنه.
تمیزکاری هفتگی عمیق
- هفتهای یک بار بسکتها و دسته پرتافیلتر رو جدا کن و توی آب داغ و پودر مخصوص (Coffee Cleaner) بخوابون.
- این کار روغنهای کهنهی قهوه رو پاک میکنه.
- بعد حتماً با آب فراوون آبکشی کن تا ذرهای مواد شوینده باقی نمونه.
نگهداری گسکت و اسکرین
- محل اتصال پرتافیلتر به گروپهد (همون جایی که قفل میشه) خیلی حساسه. اگه گسکت خراب یا کثیف باشه، آب از کنارهها نشت میکنه.
- هر روز با برس مخصوص، اسکرین گروپهد رو تمیز کن تا تفالهها گیر نکنن.
- گسکتها معمولاً هر ۶–۱۲ ماه نیاز به تعویض دارن.
پرتافیلتر Bottomless (بدون کف)
- این مدل محبوب باریستاهاست چون روند عصارهگیری رو کامل نشون میده.
- اما به شدت به جرم و گرفتگی حساسه. حتی یه لایه نازک روغن قهوه میتونه باعث اسپری شدن (Spritzing) بشه.
- برای این مدل، تمیزکاری روزانه و هفتگی خیلی حیاتیتره.
عیبیابی رایج پرتافیلتر
- نشتی آب از کنارهها → گسکت فرسوده یا پرتافیلتر درست قفل نشده.
- قهوه طعم تلخ یا فلزی داره → بسکتها و بدنهی پرتافیلتر روغن گرفته و نیاز به شستوشوی عمیق دارن.
- دسته شل شده یا میچرخه → پیچ داخلی دسته باز شده، باید سفت بشه.
- اسپری شدن قهوه در مدل Bottomless → کانالزنی به خاطر تمپ نادرست یا پرتافیلتر کثیف.
نکات حرفهای برای طول عمر پرتافیلتر
- هیچوقت پرتافیلتر رو خالی و خشک به گروپهد قفل نکن، چون به گسکت فشار بیمورد وارد میکنه.
- همیشه بعد از شستوشو خشک کن، چون باقیماندن رطوبت باعث لکه و زنگ میشه.
- برای پرتافیلترهای کروم یا استیل براق، از دستمال میکروفایبر برای برق انداختن استفاده کن.
جمعبندی
تا اینجا با هم سفر مفصلی داشتیم بین دنیای دستگاهها و ابزارهای دمآوری قهوه و یاد گرفتیم چطور میشه با کمی مراقبت، هم طعم قهوه رو ثابت و عالی نگه داشت، هم از خرجهای سنگین تعمیرات جلوگیری کرد. دیدیم که اسپرسوسازها مثل قلب یه کافهان و بدون بکفلاش و رسوبزدایی درست، خیلی زود از کار میافتن. بعد سراغ نازل بخار رفتیم و فهمیدیم چرا تمیز کردن چند ثانیهای بعد از هر فومگیری میتونه جلوی بوی بد و گرفتگی رو بگیره.
در ادامه به موکاپات رسیدیم؛ ساده و دوستداشتنی اما با حساسیتهایی مثل واشر و سوپاپ اطمینان که اگه بهشون بیتوجهی بشه، قهوه یا بیرون میپاشه یا اصلاً دم نمیکشه. فرنچپرس هم با اون ظاهر سادهاش نیاز داشت مرتب شسته بشه تا روغنهای قهوه بوی کهنه ایجاد نکنن. بعد رفتیم سراغ کمکس و V60، دو ابزار خوشظاهر و مینیمال که فقط با شستوشوی بهموقع و مدیریت درست فیلترها میتونن قهوهای شفاف و تمیز بدن.
از اونجا رسیدیم به سایفون، که جذاب اما حساس بود و نگهداری فیلتر پارچهایاش یه نکته کلیدی بود. بعد هم قهوهسازهای کپسولی رو مرور کردیم؛ راحت و سریع، ولی با دردسرهای رسوبزدایی و تمیزکاری منظم. پرکولاتور قدیمی هم نشان داد که هنوز هم با کمی دقت و مراقبت میتونه قهوهای خوشبو بده. در آخر هم سراغ کولد برو میکر و آسیاب قهوه رفتیم که ثابت کردن حتی سادهترین ابزارها هم بدون نگهداری درست میتونن دردسرساز بشن.
پس درس اصلی این بود: مراقبت روزانههای کوچک = عمر طولانی دستگاهها و قهوه همیشه خوشطعم.
اگه از خوندن این مقاله لذت بردی، مطمئن باش توی بقیه بخشهای «کافیلوژی» کلی مطلب جذاب دیگه منتظرت هست:
- قهوهشناسی : شامل دستهبندیهای شیمی و ترکیبات قهوه، دانه و گیاه قهوه، تاریخ و فرهنگ قهوه، تجارت و برندهای قهوه؛ که مسیری برای آشنایی با انواع دانه قهوه عربیکا و روبوستا، تاریخچه و خاستگاه قهوه در جهان به همراه معرفی بهترین قهوههای دنیا و کلی مطلب تخصصی دیگه که در مورد قهوه باید دونست.
- قهوه و سلامتی : شامل دستهبندیهای تأثیر قهوه بر بدن، ملاحظات پزشکی، داروها و مکملها، سبک زندگی سالم؛ که به بررسی خواص قهوه برای بدن، نقش قهوه در لاغری، ارتباط قهوه و فشار خون، آشنایی با مضرات مصرف زیاد قهوه و تاثیر آن بر طول عمر و چندین مقاله عالی مربوط به سلامتی افرادی که نوشیدن قهوه، سبک زندگیشونه، پرداخته میشه.
- رست و طعم قهوه : شامل دستهبندیهای انواع رست، آنالیز حسی، عوامل مؤثر، ابزارهای رست؛ مطالبی هستن برای درک بهتر رست لایت، مدیوم، دارک، بررسی تاثیر رست بر طعم قهوه، درک پروفایل رست قهوه، تفاوت قهوه اسیدی و تلخ، ویژگیهای قهوه تازهبرشته و کلی موضوع مختلف دیگه.
- وسایل تهیه قهوه : شامل دستهبندیهای دستگاهها و ابزار، ابزارهای مکمل، مقایسه و خرید، نگهداری و تعمیر؛ که در واقع راهنمایی هست برای خرید بهترین قهوه ساز خانگی، معرفی فرنچ پرس و کمکس و باقی قهوه سازها، انتخاب دستگاه اسپرسوساز خانگی، مقایسه قهوهسازهای برقی و دستی، معرفی لوازم جانبی درست کردن قهوه و خلاصه اینکه هیچ ابزاری اینجا از قلم نیوفتاده.
- دمآوری قهوه : شامل دستهبندیهای روشهای دمآوری، دستورهای خاص، پارامترهای اثرگذار، اشتباهات رایج؛ که در اون آموزش دمآوری قهوه با فرنچ پرس، موکاپ، اسپرسوساز و قهوه سازهای دیگه و همینطور درست کردن قهوه ترک، انتخاب بهترین روش تهیه قهوه، دستور تهیه قهوه سرد و حتی دستورهای خیلی خاص درست کردن قهوه وجود داره.
- مهارت باریستا : شامل دستهبندیهای مهارتهای پایه، اسپرسوساز و آسیاب، فومگیری و هنر لاته، مدیریت کافه؛ که به مطالبی مثل آشنایی با اینکه باریستا کیه، نکات مهم و حرفهای باریستا شدن، آموزش لاته آرت، تسلط بر تکنیکهای اسپرسوگیری، تمرینات فومگیری و خیلی نکات تخصصی دیگه پرداخته شده.
FAQ – سوالات متداول
هر چند وقت یکبار رسوبزدایی (Descaling) اسپرسوساز لازم است؟
بسته به سختی آب، برای اسپرسوساز خانگی هر ۲–۳ ماه و برای کافهها ماهانه رسوبزدایی انجام دهید. استفاده از محلول رسوبزدا بهجای سرکه، عمر بویلر، پمپ و طعم قهوه را حفظ میکند.
بکفلاش (Backflush) چیست و چه تاثیری بر طعم اسپرسو دارد؟
بکفلاش شستوشوی مسیر گروپهد با پودر مخصوص است و روغنهای قهوه و ذرات ریز را از شیر برقی و اسکرین پاک میکند. انجام هفتگی (و در کافهها روزانه) تلخی ناخواسته را کم و پایداری عصارهگیری را بهتر میکند.
بهترین روش تمیز کردن و نگهداری نازل بخار (Steam Wand) چیست؟
بعد از هر فومگیری، نازل را فوری با دستمال مرطوب پاک و یک پاف بخار خالی (Purge) بزنید؛ شبها نازل را در آب داغ با شوینده مخصوص شیر خیس کنید. این کار از گرفتگی سوراخها، بوی بد و افت کیفیت فوم جلوگیری میکند.
چه زمانی باید گسکت و اورینگ اسپرسوساز تعویض شوند؟
نشتی از کناره پرتافیلتر، قفل نشدن درست یا ترکخوردگی نشانه تعویض است. معمولاً هر ۶–۱۲ ماه در استفاده خانگی (و سریعتر در کافه) «تعویض گسکت گروپهد» توصیه میشود.
نگهداری صحیح موکاپات برای جلوگیری از طعم فلزی یا نشتی چگونه است؟
پس از هر دمآوری، قطعات را با آب گرم و برس نرم—بدون مایع ظرفشویی—بشویید و کاملاً خشک کنید. سوپاپ اطمینان را تمیز و واشر را هر ۶–۱۲ ماه تعویض کنید تا نشتی و طعم فلزی برطرف شود.
شستوشوی فرنچپرس، کمکس و V60 برای حذف بوی کهنگی قهوه چگونه انجام میشود؟
فرنچپرس: هفتگی با جوششیرین تمیز و فیلتر مش را بررسی کنید. کمکس/V60: فیلتر را پیشخیس کنید، بدنه و سرور را با برس نرم و محلول ملایم بشویید و از آب کمسختی برای کاهش لک و «طعم کاغذی» استفاده کنید.
آسیاب قهوه (دستی/برقی) را چگونه تمیز کنیم تا یکنواختی آسیاب حفظ شود؟
روزانه با برس نرم پودر مانده را پاک کنید و ماهانه از قرص/دانه تمیزکننده (Grindz) برای جذب روغنها بهره ببرید. نشانههای تعویض Burrها: ذرات نامنظم، نوسان زمان استخراج و طعم گردوغباری.
قیمت سرویس و تعمیر اسپرسوساز به چه عواملی بستگی دارد؟
«قیمت تعمیر اسپرسوساز» به برند، نوع دستگاه (خانگی/صنعتی)، میزان رسوب، سلامت پمپ/بویلر و قطعات مصرفی مثل گسکت و اورینگ وابسته است. نگهداری پیشگیرانه (رسوبزدایی، بکفلاش، فیلتر آب) هزینههای تعمیرات را بهطور محسوسی کاهش میدهد.
